neděle 18. července 2010

Tři ročky

Tak a je to tu. Beatka je od 17.7.2010 (0:30 ráno :-)) oficiálně tříletá. Teda podle data narození, protože jinak je to stále naše malé miminko.

A tady je malé shrnutí, co se ji za ten rok povedlo (a bylo toho dost):

Hrubá motorika - i když je její chůze (a pokusy o běh :-o) stále ještě komicky vrávoravá a častěji padá, rozhodně se fyzická kondice zlepšila, ujde i větší vzdálenosti. Přesto jsme kočárek ještě zcela neodložili, někdy je chůze s Beatkou pro doprovod psychicky náročná. Při držení za ruku začala zvládat chůzi do schodů se střídáním nohou, občas se jí daří vyjít schody bez držení (nohu přisunuje). Občas se snaží šlapat na tříkolce.

Jemná motorika - tady já nevidím žádný posun :-(

Sebeobsluha - Beatka zvládne svlékání od pasu dolů, trička zvládne zcela sama jen hodně volné, u mikiny někdy potřebuje pomoc se zipem, někdy to zvládne sama. Poslední dobou se občas pokouší sama oblíkat kalhoty. Nočník - vysazujeme, sama si na nočník občas sedne a potřebu vykoná, někdy se počurá a je jí to úplně šumák. Ale dá se říct, že ted´ v létě je přes den bez plen. Jezení - pokud jí naberu na lžičku nebo vidličku, dá sama do pusy. Sama se občas pokouší nabrat, ale s nulovým výsledkem. Jídlo do ruky jí musím předkládat po kouskách, protože jinak si "přecpává" pusu a pak se dusí. Má stále problém se stravou náročnější na žvýkání a se sezením u jídla :-o

Řeč - rychle pochopila a začala používat VOKS, ale raději používá domluvu rukama nohama. I když neznakujeme, sama si vytvořila znak pro "chci jíst nebo pít" (prostě něco do pusy :-)) a znak, že chce sousedovic psovi házet klacíky na aport. Porozumění - asi se zlepšilo, je nyní ochotná občas poslouchat pohádky, při hře s obrázky si pamatovala sled postav z pohádky O veliké řepě.

Rozumové dovednosti - začali jsme dělat strukturované úkoly, ale má velké výkyvy v dovednostech (některé úkoly jeden den zvládne a jiný den jakoby vůbec nevěděla "vo co go").

Sociální vývoj - pořád je to naše usměvavé sluníčko navazující kontak s kýmkoliv (pokud se jí to hodí), občas se objevují náznaky vztekání a vzdoru. Mezi dětmi je ráda, ale bližší kontakt nenavazuje.

A moje pocity - i když mi není příjemné srovnání s vrstevníky, tak přesto, že se "nůžky stále více rozevírají", neupadám do té hluboké deprese jako loni touto dobou. Akortá nevím, jestli to není dáno i tím, že jsem ve stále větší sociální izolaci od lidí s "normálními" dětmi.

8 komentářů:

  1. Hezky shrnuto, ráda si vždy přečtu, jak jsou na tom ostatní :o)
    Beátka je šikovná, o mnoho šikovnější než Ninuška, ale obě jsou stále naše sluníčka, a to je hlavní.

    Závidím vám to svlékání se, porozumění a nočňajs :o) Ale na štěstí deprese se mi taky teď nějak vyhýbá :o)

    Tak držím palce, ať se daří víc a víc a zase dej vědět, jak se lepšíte!!!

    A mmch., jak to vypadá s diagnózou? Nějaké novinky?

    OdpovědětVymazat
  2. Betce přeji všechno nejlepší k narozkám!
    Jak píše Tuška, Beatka je na 3 roky moc šikovná, naučila se toho už hodně.
    Ad tvoje pocity, jsem na tom podobně. Jára se lepší, na své poměry dokonce hodně, ale ve srovnání se zdravým děckem (bohužel už i malým) je to bída. Ale neboj, Beatka je na tom o moc líp. Jára ve 3 letech neuměl skoro nic...

    OdpovědětVymazat
  3. Také přeji Beatko jen to NEJ, NEJ, NEJ k narozeninám. Jsi moc šikovná holčička.:-) Zrovna nedávno jsem si říkala, jak to, že už nebulím při každém setkání se zdravými dětmi. Snažíme se nevyhýbat se jim. Možná období....otupělosti, lhostejnosti, nebo si začínám zvykat???? Udělali jste kus práce rodinko, chodím k Vám hlavně pro nezdolnou energii a inspiraci. Mějte se pěkně.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Beatce přejeme všechno nej nej nej k narozeninám. Je to mooc šikovná holčička. Držím palce k dalším pokrokům. Amélie s Jeníčkem

    OdpovědětVymazat
  5. Mak, nezjistila jsem tady, co má Beatka za diagnoza, ale mně teda přijde moc šikovná - sleduju ty vaše úkoly, jsou bezva..a nějak bych neregistrovala rozdíly mezi vrstevníky teda..jasně, motorika a tak..ale jinak?

    Tess z rodinky

    OdpovědětVymazat
  6. Já nějak zapomněla reagovat i na komentáře. Všem moc díky za gratulace.

    Jinak jsme v srpnu absolvovali magnetickou rezonanci a EEG (obojí v pořádku - klep klep). Diagnoza pořád konkrétní není - zatím máme psáno psychomotorická retardace, těžká expresivní dysfázie a těžká porucha pozornosti a hyperaktivita.

    OdpovědětVymazat
  7. Mak, vím, že to určitě není lehký..syn má zatím těžkou retardaci vývoje řeči, susp. smíšená dysfázie, rozumí už teda slušně..je tam docela naděje, že to bude bud "jen" expresivní nebo možná i OVR...PM opoždění měl ve 27m od Krejčířové, v těch 32m už byl na normě..ADHD se nám naštěstí vyhnulo..takže ted už vázne "jen" ta řeč..je to těžký stejně. Ale myslím si, že děti s touhle naši i vaši diagnozou maj velkou šanci žít dost normální a třeba i úplně normální život, což u jiných postižení třeba není.Podle těch úkolů, co dělá Beátka..tak v některých je fakt moc šikovná a nezvládly by to ani "normální" děti...

    strašně obdivuju, jak vytváříš to učení, moc se mi to líbí :) hodně od vás čerpám :)

    Tess

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, Mak..jak se pozná ve 3letech těžká expresivní dysfázie? Má opožděné i jiné složky, jako třeba grafomotoriku?Syn je právě třeba zrovna v té grafomotorice v normě, a jiné věci- jako třeba rozlišování hlásek ve slově, to ještě ted nejde naprosto poznat.Mi přijde, že je teda ještě hodně malá na to, aby se dalo říct, jak těžkou tu expresivní dysfázii má....

    Tess

    OdpovědětVymazat